Projects

Regional Science and Innovation Centre ANZ 2013 Building Upgrade 23 Albert Street Middlemore Hospital Clinical Services Building Christchurch Justice & Emergency Services Precinct North Shore Hospital Data Centres Healthcare Offices Educational + Sports Christchurch Civic Building
  

ANZ 2013 Building Upgrade 23 Albert Street

Overview

The ANZ 2013 building upgrade is the largest building renovation project undertaken in New Zealand and was a particularly challenging project because it was carried out while the building was occupied. It involved major building services infrastructure upgrades, 22 floors of premium office interior fitouts, and a new lobby entrance. It was awarded the Property Council New Zealand Rider Levett Bucknall Supreme Award 2013. Pacific were engaged by the Main Contractor, Fletcher Construction, during the tender phase to assist in developing strategies for performing the services work in the occupied building, and also to manage the service installation and commissioning phases of the project. 

Key Aspects

  • 2500kW of new level 6 main chiller plant and associated primary and secondary chilled water pumps.
  • Replacement of L41 cooling tower plant and new 300mm condenser water risers and pumps.
  • New L40 gas fired condensing boiler plant for HHW and associated riser pipework. 
  • (2) 1800kW water-cooled generators to provide full standby power to key tenant floors, including lighting, power and HVAC.
  • Upgrade of existing Main Switchboards and installation of a new power metering system.
  • 2 x 200kVA Uninterruptable Power Systems (UPS) serving critical data and security equipment.
  • New main and dealers floor data rooms including duty/standby Computer Room Air Conditioning (CRAC) units, VESDA, and pre-action sprinkler system.
  • New Building Management System. 
  • Total refurbishment of 22 office floors from VAV to 4-pipe chilled beams and 100% outside air AHU’s c/w heat recovery wheels.
  • New high efficiency lighting and intelligent lighting controls.

We worked closely with NDY on the post occupancy tuning of the HVAC system. Our goal was to ensure that optimum occupant comfort and system efficiency were achieved. This involved managing occupant feedback and making BMS alterations on the initial occupied floors, which were eventually rolled out onto all newly renovated floors.